PROTON tarımda kullanılan, biyolojik olarak en aktif ve en zengin besin maddelerini içeren deniz yosunu çeşidi, ascophyllum nodosum’un taze olarak işlenmesinden elde edilmiştir. Kök sistemi olmayan, tuzlu deniz suyundan beslenebilen, buzlar altında uzun dönem canlı kalıp, sınırlı büyüme şartlarında metrelerce uzayabilen bu yosunlar, araştırmacılar için tarım dünyasına destek verebilecek önemli bir malzeme olmuş ve olmaya da devam etmektedir.
PROTON® bitkilerde doğal olarak bulunan Organik Maddeler, Alginik Asitler amino asitler, çeşitli besin elementlerinden oluşan, tabii organik bir besin maddesidir. Tüm bu maddeler bitki sağlığı, beslenmesi ve ürünün kalitesi ile doğrudan ilişkilidir. PROTON® ‘un aktif maddesi diğer bitki gelişim düzenleyiciler ile birlikte harekete geçerek hücre faaliyetlerini ve protein sentezini teşvik eder.
Proton, çeşitli besin maddeleri ihtiva eden tabii bir gübredir. Çevreyi kirletmez, fitotoksik değildir, ilaçlarla karıştırılabilir, sistemiktir ve kısa sürede bitki tarafından alınır.
İçerik |
% w/w |
Organik Maddeler: |
45 |
Alginik asit |
1,5 |
Potasyum Oksit (K2O) |
10 |
pH |
9-11 |
EC |
44,6(Ds/m) |
Tuzluluk ve kuraklık Stresine karşı Ascophyllum nodosum özütü.
Ascophyllum nodosum'un tarımda kullanımı ve üretimi üzerine daha önceki bültenlerimizde ayrıntılı bilgiler vemiştik. Bu ürünün faydaları üzerine şimdi de bölümler halinde kısa bilgiler ve Dünya'nın farklı ülkelerinde yapılan muhtelif denemelerden örnekler vereceğiz. Uygun şartlarda elde edilen yosun özütü ile yapılan denemeler, kuraklık ve tuzluluk gibi eşit stres şartlarında bulunan bitkilerden uygulama yapılan bitkilerin, yapılmayanlara göre daha verimli ve sağlıklı olduğunu göstermiştir.
Kuraklık şimdiye kadar yetiştiriciler için endişe kaynaklarından birisi olmuştur. Proton deniz yosunu özütü, çözüm olmasa da çözümde önemli yardımcılardan birisidir.
Ascophyllum nodosum'un tarımda kullanımı ve üretimi üzerine daha önceki bültenlerimizde ayrıntılı bilgiler vemiştik. Bu ürünün faydaları üzerine şimdi de bölümler halinde kısa bilgiler ve Dünya'nın farklı ülkelerinde yapılan muhtelif denemelerden örnekler vereceğiz. Uygun şartlarda elde edilen yosun özütü ile yapılan denemeler, kuraklık ve tuzluluk gibi eşit stres şartlarında bulunan bitkilerden uygulama yapılan bitkilerin, yapılmayanlara göre daha verimli ve sağlıklı olduğunu göstermiştir.
Kuraklık şimdiye kadar yetiştiriciler için endişe kaynaklarından birisi olmuştur. Proton deniz yosunu özütü, çözüm olmasa da çözümde önemli yardımcılardan birisidir.
Proton® Ascophyllum nodosum özütü ile yapılan denemelerde:
- Kalite ürün miktarını ve genel bitki sağlığını,
- Sıcak, kurak ve tuzluluk gibi muhtelif stres şartlarına karşı bitkinin dayanımını,
- Bitki bünyesindeki besin elementi miktarlarını,
- Kök gelişimini ve erkenciliği arttırmıştır.
Tuzluluk stresine maruz bırakılan bitkilerle yapılan denemelerde Proton® uygulanan bitkilerde kök gelişimi uygulanmayanlara göre yaklaşık 2 kat fazla olmuş, daha güçlü bitki yapısı gözlenmiş, tuzluluk kaynaklı toksisite belirtilerine daha az rastlanmıştır.
Proton® Uygulanan Bitkilerin, Uygulanmayanlara Göre Gelişim Artışları
Tuz + Gübre Uygulaması
Tuz + Gübre + 7 ml/litre Proton® uygulaması.
Proton® uygulanmış biber fidelerinde, uygulanma yapılmayan kontrol fidelerine göre daha az sararma ve tuzluluk kaynaklı yanıklar gözlemlenmiştir. Tuzlu ortama maruz bırakılmalarına rağmen, Proton'lu biber fideleri daha yeşil ve daha ve daha iyi gelişme göstermişlerdir.
Biber Fideleri - Proton® Uygulanmış ve Kontrol
Tuzlu şartlarda yetiştirme denemesi yapılan çilek fidelerinde Proton® uygulanan tarafta, uygulama yapılmayan fidelere göre tuzluluk kaynaklı toksisite çok daha az görülmüştür.
Ayrıca yetiştirme dönemi boyunca, aralıklarla üç sefer yaprak örnekleri alınmış ve analizleri yapılmıştır. Her üç numunede de Proton® uygulanan taraftaki yaprak dokularında daha az sodyum tespit edilmiştir.
Çilek Bitkileri - Proton® Uygulanmış ve Kontrol
Yüksek sıcaklıkta, susuz bırakılan domates bitkilerinin 3,5 günün sonundaki karşılaştırılmaları; Proton® + gübre uygulanan, sadece gübre uygulanana göre bariz bir şekilde dayanıklı görünüyor.
Yapılan diğer bir denemede Hercai menekşe fideleri, torf bloklarında kuraklık stresine maruz bırakılmıştır. Deneme sonucunda hercai menekşeler tartılmış ve toprak nemini hesaplamak için bloklar kurutulup tekrar tartılmıştır. Proton® uygulanan tarafın toprak nem içeriğinin, kontrole göre neredeyde iki kat fazla olduğu görülmüştür.
Aşağıdaki fotoğrafta, Petunyalara düzenli olarak Proton ve gübre uygulanmış ve susuzluğa terk edilmiştir. Yetiştirme ortamlarının kurumasının 4. gününde sadece gübre uygulanan tarafa göre aradaki fark gözle dahi tespit edilir duruma gelmiştir.
Proton, deniz yosunu özütü kök gelişmesini ve erkenciliği teşvik eder.
Erken bitki ve kök gelişimi çoğu zaman yetiştiricilikteki, verimi etkileyen ve üreticiye para kazandıran önemli başarı faktörlerinden birisidir. Yapılan tarla denemelerinde Proton - Ascophyllum nodosum özütünün verim ve erken kök gelişimi, bitkinin erkenciliği üzerine faydaları kanıtlanmıştır.
Bitki gelişimi, kaliteli ürün ve yüksek verim; bunların hepsi geniş ve sağlıklı kök yapısı olan, güçlü bitki temeline dayanmaktadır. Bitkinize iyi bir başlangıç vermek istiyorsanız Proton kullanın.
Proton deniz yosunu özütü ile yapılan uygulamalarda;
- Güzel görünümlü, albenili ürün miktarında artış,
- Genel bitki sağlığında gelişmeler,
- Bitkinin kuraklık, tuzluluk, sıcak, soğuk gibi çeşitli çevresel stres şartlarına karşı dayanımda artış.
- Bitki bünyesindeki besin elementlerinde nisbeten çoğalma,
- Erken kök ve bitki gelişiminde olumlu gelişmeler gözlenmiştir.
Proton deniz yosunu özütü erkenciliğiteşvik eder. Bu özellikler bir çok ürün ve bitkide çeşitli ülkelerde denenmiştir. Kök sistemine etkisini kısaca şöyle açıklayabiliriz ki; Proton - Ascophllum nodosum özütü uygulanması ile bitkinin bazı çalışan mekanizmaları uyarılmakta, bu uyarının etkilerinden birisi de kök gelişimini tetiklemesidir. Köklenmeyi teşvik dediğimizde her zaman söylediğimiz gibi elbette mucize aranmamalı. Sıradışı şartlarda mucize sonuçlar alınsa da Uygun dozlarda ve periyodlarda kullanıldığında, köklenmeye etkisi, bitkinin bulunduğu şartlara göre %5 fazla da olabilir, %80 fazla da olabilir. Sonuç olarak bitkimizde daha güçlü bir kök sistemi olması suyun daha etkin kullanımına, dolayısıyla tarlada meydana gelen, kuru iklim şartlarında bitkinin daha fazla dayanmasına neden olmaktadır.
Aşağıdaki fotoğrafta marul bitkisinin kök taramasını göreceğiz. Acadian firmasının laboratuvarlarında bulunan bu özel WinRhizo tarayıcı köklerin hacmini, uzunluğunu, dallanmasını ve diğer bazı özellikleri ölçerek denemelerin sayıya dökülmesini ve karşılaştırmaların daha sağlıklı yapılmasını sağlıyor. Burada tarayıcının verdiği bütün sonuçları göstermeyeceğiz.
Aşağıdaki taramada fide dikiminden 54 gün sonra alınan sonuçlar görülmekte.
Proton uygulanan tarafta bariz gözle görülen bir gelişme söz konusu ve kılcal köklerin sayısı uygulanmayan bitkiye göre neredeyse iki katı.
2008 Marul Sera Denemesi
Yukarıda bahsettiğimiz 2008 yılında marullarda yapılan denemede; Proton uygulanan marul fidelerinde daha gelişmiş bir kök sistemi ve topraküstü yapılanma tesbit edilmiştir. Proton uygulanan fideler daha kuvvetli, yapraklar, uygulanmayanlara göre daha kalın ve daha albenili olmuştur.
2008 Marul Sera Denemesi
Aşağıdaki tabloda da Proton ? Ascophyllum nodosum özütü uygulanmış bitkilerde bitki ağırlığının arttığını ve sadece kök ağırlığının bile uygulanmayan bitkilere göre %69 daha fazla olduğunu görmekteyiz.
Sonuç olarak aşağıdaki örnekte uygulanmayan bitkilere göre erken kök gelişimi ve beraberinde uygulamalar sonunda %19 verim artışı sağlanmış, üreticinin cebine azımsanmayacak bir ek kazanç girmiştir.
2007 Çilek Denemesi - Kaliforniya